Programma filmzomer

De Montessori Academie wil helpen om die lange zomer die je waarschijnlijk voornamelijk binnen zult moeten doorbrengen te veraangenamen. We verzorgen tot aan de zomervakantie (voor zover die niet naar voren wordt gehaald) 10 weken lang een filmprogramma. Met de link kun je de film op sharepoint bekijken op je computer. Na een week wordt de film eraf gehaald en de link naar de volgende film gepubliceerd. De films worden steeds op maandag verwisseld. Hier het programma.

Week

Titel

Waar?

Waar gaat deze film over?

21

The Baker

Directed by Gareth Lewis


The Baker
Een beroepscrimineel moet even onderduiken en krijgt van zijn maffiabaas de sleutel van een oude bakkerswinkel in een dorpje in Wales. Hij besluit om dan ook maar brood te gaan bakken met alle gevolgen van dien. Hoofdrol voor Damian Lewis. Geweldige muziek van Yma Sumac. Spannend, romantisch en lief.

22

Far from the madding crowd

Directed by Thomas Vinterberg


Far from the madding crowd
Verfilmde literatuur van het gelijknamige boek van Thomas Hardy. Met Carey Mulligan en onze prachtige zuiderbuur Matthias Schoenaerts. Setting: het naturalistische tijdperk waarin men geloofde dat maatschappelijke groei niet mogelijk was; eens een boer, altijd een boer, dus wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje. 12 jaar en ouder.

23

The sheltering sky

Directed by Bernardo Bertolucci

The sheltering sky

Een Amerikaans echtpaar probeert een doel te zoeken in hun leven en gaan naar Noord Afrika, waar ze van alles vinden maar niet hun huwelijkse geluk. Een adembenemende film met prachtige vergezichten van de woestijn in Noord Afrika. Op de hoes staat 16 jaar maar de kijkwijzer zegt dit: 

24

Into the wild

Directed by Sean Penn

Into the wild Een Amerikaanse jongen zoekt zichzelf en het avontuur nadat zijn ouders zijn gescheiden en hij het thuis niet meer kan uithouden. Naar een waargebeurd verhaal; Chris McCandless was 24 toen hij de wildernis van Noord Canada in trok en ging wonen in een oude bus. Adembenemend en triest. 12 jaar en ouder dus alle leerlingen mogen kijken.

25

Girl with a pearl earring

Directed by Peter Webber 

Girl with a pearl earring

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Tracy Chevalier waarin een geromantiseerd portret wordt gemaakt van de tot standkoming van het beroemde schilderij in Delft. Geproduceerd door Britten en daarom ziet Delft eruit alsof het Venetie is. Tikkeltje overdreven maar wel mooi. Geschikt verklaard voor 12 jaar en ouder.

26

The English patient

Directed by Anthony Minghella

The English patient

Een film naar de gelijknamige roman van Michael Ondaatje. Aan het einde van de 2e Wereldoorlog wordt een zwaar verbrande piloot verzorgd door een Canadese verpleegster. Heel langzaam ontrafelt zich het verhaal hoe de man, die zegt zich niets meer te kunnen herinneren en niet weet waar hij vandaan komt, in deze toestand is terecht gekomen. Romantisch en spannend. Geschikt voor 12 jaar en ouder.

27

Atonement

Directed by Joe Wright 

Atonement Gebaseerd op de roman met dezelfde naam van Ian McEwan. Door een aantal catastrofale misverstanden wordt een jongeman valselijk beschuldigd van een misdaad. Dit verandert niet alleen zijn leven maar ook dat van zijn geliefde en haar familie. Romantisch en tragisch tegelijk. Er zitten wat scènes in met bloederige wonden.

28

The Merchant of Venice

Directed by Michael Radford

The Merchant of Venice Dit is wat VPRO cinema over de film schrijft: “Een verfilming van Shakespeare eist een eigen regiestijl. Een denkwijze die is toegespitst op zijn werk. Dat geldt zeker ook voor The Merchant of Venice, het meest problematische toneelstuk dat hij naliet. In Radfords versie speelt Al Pacino, de ster die zich zo vaak tot overacteren liet verleiden, zijn beste rol in jaren. Hij speelt de joodse woekeraar Shylock, die in het zestiende-eeuwse Venetië jaagt op het vlees van de koopman Antonio (Irons). Zelden overleefden Shakespeares verzen een confrontatie met het filmbeeld zo ongeschonden.” Uiteraard loont het de moeite de tekst van het toneelstuk erbij te houden, dan heb je gelijk een heuse Shakespeare gelezen. Hier kun je het ebook vinden: The Merchant of Venice ebook.

29

The painted veil

Directed by John Curran 

The painted veil Gebaseerd op de klassieker van W. Somerset Maugham dat zich afspeelt rond 1920. Het verstandshuwelijk van Kitty en de werkverslaafde jonge arts Walter is niet gelukkig. Al snel heeft Kitty een lover voor erbij. Als Walter erachter komt wil hij haar straffen door een gevaarlijke opdracht in China te aanvaarden. Ook toen al waren er veel overeenkomsten met onze huidige tijd. Prachtig verfilmd en met meer dan schitterende pianosonates gespeeld door Lang Lang.

30

Once upon a time in the West

Directed by Sergio Leone and music by Ennio Morricone

www.montessoriacademie.nl De Italiaanse cinema was in de jaren zestig van de vorige eeuw op z’n grootst. Dit type western werd in de filmstudio’s in Cinecittà (Rome) verfilmd. Er kwamen nauwelijks Amerikanen bij kijken. Dit is wat VPRO cinema schrijft over deze film: “Na zijn drie ijzersterke spaghettiwesterns met Clint Eastwood haalde Leone eind jaren zestig het genre western definitief uit het verdomhoekje met Once Upon a Time in the West.
Het ingehouden tempo, de prachtige muziek van Morricone en de zeer doeltreffende acteerprestaties van de cast maken deze film tot een must-see voor iedere filmliefhebber. De legendarische openingsscène van bijna een kwartier luidt het begin in van een tergend spannend relaas over de komst van een spoorbaan en de strijd om de grond langs het traject. Leone schreef het verhaal samen met Bernardo Bertolucci en horrormeister Dario Argento.”