Literatuurproject

De nieuwe Roaring Twenties komen er aan. Laten we nog eens kijken naar die van 100 jaar geleden. Er werd gedicht, gedanst, gezongen en feest gevierd. In dit literatuurproject gaan de leerlingen die meedoen onder leiding van de docenten een bloemlezing geven van de cultuur zoals die in de jaren twintig van de vorige eeuw was. Lees er meer over en geef je op:

http://www.montessoriacademie.nl/literatuurproject-the-roaring-twenties/

 

De leesclub van de onderbouw

De RML-leesclub

Houd je echt van lezen of wil je misschien gestimuleerd worden om nog meer te lezen? Raak je niet over je boek uitgesproken en ben je benieuwd wat anderen ervan vinden? Heb je er ook altijd al van gedroomd om mee te doen aan De Jonge Jury? En om uit een mooie lijst van boeken jouw absolute favoriet te kiezen en mee te stemmen? Dan is de RML-leesclub zeker iets voor jou!

WAT?

De RML-leesclub is een interessante aanvulling op je gewone lesprogramma; speciaal bedoeld voor lezers uit de brugklas en de tweede. Samen lezen we (een aantal van) de elf boeken die De Jonge Jury https://jongejury.nl heeft geselecteerd. En misschien wel meer. Want we staan altijd open voor goede boekentips. Ook die van jou!

Waar we over praten als we over boeken praten? Over van alles: je mening, de personages, het plot en wat het boek zo anders, zo spannend of juist zo ontzettend echt maakt.

WANNEER?

De leesclub begint in februari en gaat in ieder geval door tot eind mei. We komen twee keer per maand bij elkaar; tijdens het KWT-uur.

HOE?

Ben je ook zo enthousiast? Schrijf je dan z.s.m. in door een mail te sturen naar hdj@rml.nl of naar plq@rml.nl. Wacht niet te lang; vol = vol!

Kijk ook alvast ’s op de website van De Jonge Jury: www.jongejury.nl

Inschrijving Cambridge Certificate cursus

Net na de herfstvakantie starten we met de nieuwe cursussen voor bovenbouwleerlingen (evt 3 jaarlaag, na overleg). Je kunt je vanaf nu tot en met 6 oktober aanmelden . Hier alle gegevens op een rijtje:

  • dinsdag 13 oktober: VERPLICHTE INFO + QUIZ KWT  (diagnostische quiz, inschrijving loopt via mw. Faulkner)
  • 15 lessen van 60 min van 16.00 tot 17.00. Planning loopt ong. 1 les per  2 weken
  • boek
  • proef examens en de evaluatie daarvan
  • examen begin juni
  • kosten € 485,-

Wil je je inschrijven, mail dan naar cambridge@rml.nl  t.a.v. mw. Faulkner en geef je schoolmail, naam, klas en mentor op. Heb je nog vragen, mail dan ook naar bovenstaand mailadres. Je kunt ook de prezi bekijken:

Let op: tijdens de verplichte KWT op dinsdag 13 oktober wordt de inschrijving definitief. De lessen starten de week na de herfstvakantie.

https://prezi.com/view/M2h3i7g68d7r6jeL5f94/

Online museumbezoek

Online musea

Wat?Waar?
We beginnen gewoon in Amsterdam. We hoeven de trein niet te pakken, want we gaan digitaal naar het Van Gogh Museum. Je komt binnen op de begane grond en kunt met google streetview naar het schilderij dat je wilt zien. Om het goed te kunnen bekijken kun je op de inzet van het schilderij linksonder drukken, dan zie je de foto die je sterk kunt vergroten.
Dit is een van de vele beroemde schilderijen die het Van Gogh Museum online beschikbaar stelt om te worden bekeken. Ga naar:

Van Gogh Museum
Als we dan toch in Amsterdam zijn gaan we gelijk naar het Rijksmuseum. Daar moet je toch minstens één keer in je leven geweest zijn en minstens een werk van Rembrandt hebben gezien. Okay, we hoeven geen tram te pakken want het museum ligt op loopafstand van het Van Gogh. Daar gaan we:
Rijksmuseum
Nu gaan we naar het buitenland en wel naar Parijs. Het oude station langs de Seine is Musée d’Orsay geworden.
Het heeft een prachtige collectie 19e en 20e eeuwse kunst, waaronder de beroemde impressionisten Monet, Manet, van Gogh, Gauguin, Degas, Cézanne en Renoir.
Het huist ook het schilderij van Vincent van Gogh dat hij maakte in zijn nadagen in Auvers sur l’Oise, het dorp dat wij jaarlijks bezoeken op de terugweg van werkweek uit Parijs en waar wij altijd een wandelingetje maken langs deze kerk. Hopelijk gaan we er binnenkort weer heen.
Musée d'Orsay
Natuurlijk zou je met paps en mams in de vakantie naar Rome zijn gegaan en zouden ze je hebben meegenomen naar het Vaticaans Museum waar de Sixtijnse kapel zich bevindt met de prachtige en wereldberoemde muurschildering van Michelangelo.
Je vindt het hier:
Vaticaans Museum
Okay, nog een museum dan, omdat we het niet kunnen laten. We gaan naar Londen, daar heb je immers altijd al een keer naar toe willen gaan. Nog afgezien van het feit dat alleen het gebouw al zeer de moeite waard is, vind je er ook nog beroemde stukken zoals de betwiste Elgin Marbles en de Sutton Hoo helm. Kijk zelf:
British Museum
Als we dan toch in Londen zitten pakken we de metro en gaan naar de Tate Gallery, waar we een prachtig overzicht krijgen van Britse kunstenaars en ook getrakteerd worden op het werk van Turner, de beroemde Engelse 'vader van de moderne kunst' en naamgever van de Turner Prize. Ga naar:
Tate Britain

CineMA gedurende Corona

Als je tot aan de zomervakantie wilt genieten van wat extra cultuur, volg dan de Montessori Academie Filmzomer. Je krijgt 10 weken lang de mogelijkheid om diverse films te zien, waarvan de meesten ofwel klassiekers zijn ofwel prachtige verfilmde literatuur. Het blijft natuurlijk wel school en daarom zijn deze films niet ondertiteld! Goed voor je Engels. Je zult zien dat je daar snel aan gewend bent. Op deze manier kom je fluitend door de coronacrisis en door je schoolcarriere.

De films staan op sharepoint en iedere week wordt er een nieuwe link naar de volgende film op het programma gepubliceerd. Het kan zijn dat je eerst zelf moet inloggen op sharepoint met je rml gegevens (dezelfde als je email en Magister gegevens).

Bekijk het programma en ga naar de sharepointlink via onderstaande paginalink:

http://www.montessoriacademie.nl/programma-filmzomer/

Brei clinics

Beste brei kwt-ers,

Helaas, net toen we wilden starten met het brei kwt werden we getroffen door de coronavirus crisis. We moeten nu alles op afstand van anderhalve meter van elkaar doen en dus gaan we online met de brei clinics van Juf Marianne en Juf Miek. Je leert in korte tijd om een koord te maken en steken op te zetten om vervolgens in de volgende les recht  te leren leren breien en vervolgens ook averechts. Juf Marianne kan je daarbij niet helpen zoals ze dat vorig jaar nog deed (zie foto) en daarom moet je nu goed naar het filmpje kijken.

Ga voor de brei clinics naar: http://www.montessoriacademie.nl/brei-clinics/