Brei-kwt

Vanaf vrijdag 1 februari houdt de Academie 3 achtereenvolgende weken het brei-kwt. Iedereen is welkom maar we hebben een maximum van 30 inschrijvers. Wees er dus snel bij. Je kunt je opgeven door onderstaand formulier in te vullen. Let op: iedere keer dat je op de knop drukt gaat er een email naar de Academie. Houd het dus bij 1 keer. Als je na 2 dagen nog steeds geen bevestigingsmail hebt gekregen mag je nog een keer het formulier versturen.

Schrijfworkshop

De afgelopen drie jaren gaven schrijfsters Sanneke van Hassel, Daphne Huisden en Bianca Boer workshops ‘ het schrijven van korte verhalen’ voor leerlingen uit de bovenbouw. Omdat deze workshops door leerlingen als inspirerend werden ervaren, hebben we dit jaar weer een schrijver gevraagd leerlingen uit de bovenbouw te begeleiden bij het schrijven van korte verhalen. Dit jaar zal Raoul de Jong de schrijflessen geven.

Raoul de Jong (Rotterdam, 12 maart 1984) is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. Zijn werk kenmerkt zich door een humoristische, autobiografische en spirituele toon.

De Jong debuteerde in 2005 met de roman Het leven is verschrikkulluk!, dat deels was gebaseerd op zijn leven tijdens zijn eindexamenjaar in Rotterdam. Zijn tweede roman, Stinknegers, verscheen in 2006. Voor dit boek reisde hij 4 maanden door West-Afrika in opdracht van Plan Nederland. Met Stinknegers won hij de Dick Scherpenzeel Prijs. Verder schreef hij It’s Amaaazing (2006), Miracoloso (2008) en De grootsheid van het al (2013)

Zie ook: www.raouldejong.nl

Wanneer: dinsdag 18 december en dinsdag 21 januari van 9.15 uur-10.40 uur.

Voor wie: 20-25 leerlingen uit de bovenbouw.

Aanmelden: bij mevrouw Van Kleef. Let op: vorig jaar was de cursus zeer snel volgeboekt!

Kosten: €25 p.p.

Je mag mevrouw Van Kleef mailen: klf@rml.nl of vul het formulier hieronder in:

 

Twaalf verbaal sterke Montessorianen gezocht! Vol!

Wie wil er de eer van het RML verdedigen bij het Nederlands Kampioenschap Debatteren? 

Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat al eenentwintig jaaren is uitgegroeid tot het grootste parlementaire debattoernooi van Nederland. Meer dan honderd scholen gaan jaarlijks op dit toernooi de verbale strijd met elkaar aan om te bepalen wie zich een jaar lang debatkampioen van Nederland mag noemen.

Op vrijdag 12 oktober vindt de training op school plaats. Na deze training gaan we ons gedegen voorbereiden op de voorronde van vrijdag 16 november.

Mochtenwe bij de voorronde genoeg punten scoren dan mogen we door naar de finale op een zaterdag aan het begin van 2019.

 Voorwaarden om deel te mogen nemen aan dit team van debaters:

Je zit in H4 /V4 /V5

-Je bent beschikbaar op vrijdag 12 oktober, vrijdag 16 november en op een zaterdag in januari of februari (nader te bepalen datum).

-De kosten bedragen: 10 euro voor deelname en je betaalt zelf de ov-reiskosten op alle drie de reisdagen (Gorinchem en Leiden).

Wie het eerst komt, het eerst maalt! Meer weten?  Mail: pts@rml.nl

Deze activiteit zal onderdeel uitmaken van de Montessori Academie

Geef je op door onderstaand formulier in te vullen:

Thema KWT KOKEN is vol!

Thema KWT KOKEN

Melk komt van de koe en vis komt uit zee. Maar waar komt de rode saus vandaan die over je spaghetti zit? Uit een pakje van de supermarkt? Is een biefstuk vierkant en verpakt in plastic? Hoe zit dat eigenlijk met ons eten? Wat eten we nu eigenlijk precies? Als jij het leuk vindt om rode spaghettisaus te maken en te leren hoe je zelf pasta kunt maken om je zelfgemaakte rode saus op uit te proberen, kom dan naar de 3 thema KWTs in november. Dan leer je hoe iets van de grond tot op je bord in elkaar zit. Dit staat er op het programma:

KWT 1 (vrijdag 16 november)  – het maken van een vinaigrette (een chique woord voor ‘slasaus’) en het zelf maken van mayonaise.

KWT 2 (vrijdag 23 november) – het maken van een sugo di pomodoro (de rode spaghettisaus die over de pasta gaat).

KWT 3 (vrijdag 30 november) – zelf pasta maken. We kneden het deeg met de hand en naar eigen inzicht kun je er lasagnabladen van maken, fettucine of pappardelle. Heerlijk met de rode saus die je vorige keer hebt gemaakt! Het kan zijn dat we je vragen de pastamachine uit je ouders keukenkastje mee te nemen, maar die komt er uiteraard weer schoon in terug.

 

 

Helaas kun je je voor deze serie niet meer opgeven. De Academie gaat kijken of er een tweede reeks georganiseerd kan worden. Daar kun je je wel vast voor opgeven:

Naar het theater met de Montessori Academie. Cursus is vol.

Voorstellingen bezoeken, beleven en beschrijven

Houd je ervan om het theater te bezoeken en om je te laten verrassen door een wervelend stuk? En lijkt het je leuk om goed te leren schrijven over wat je hebt gezien en wat je hebt ervaren, in de vorm van een recensie, een column, een beschouwing of een verslag? Meld je dan aan voor deze cursus bij de Montessori Academie. We bezoeken vier voorstellingen tussen november en april (op doordeweekse avonden in Rotterdam centrum) en je krijgt in 6 kwt’s les over het schrijven. Bovendien krijg je uitgebreide feedback, feedup en feedforward. Als je in 5VWO zit en je hebt CKV dan mag je je 4 theaterbezoeken presenteren als Meesterproef. Meld je even aan bij je CKV docent als je hieraan wilt meedoen.

De cursus gaat door als er minimaal 10 deelnemers zijn. Er is ruimte voor 15 deelnemers. De kosten bedragen 100 euro (dat is inclusief het bezoeken van vier voorstellingen, uitleg over het schrijven en uitgebreide feedback op je schrijfproducten).

Meld je aan door een mail te sturen aan pts@rml.nl of vul onderstaand formulier in:

Cursus Chinees voor beginners. Vol!

Dit schooljaar (18/19) lijkt het er dan toch echt van te gaan komen: de beginnerscursus CHINEES! Er zijn al een paar inschrijvingen, maar bij lange na nog niet genoeg.  We hebben een enthousiaste en zeer kundige docente gevonden die in de startblokken staat. De cursus kost 150 euro waar je 15 lessen van een klokuur voor krijgt. Kosten voor materiaal zijn 30 euro voor het boek .  De dag waarop de cursus wordt gegeven is nog niet bekend, maar het tijdstip wel: 16.00. Het kan zijn dat de lessen worden vervroegd als alle studenten eerder kunnen. Dat kan met de docente worden overlegd.

Geef je op en word de nieuwe Ruben Terlou. Je kunt je inschrijven door onderstaand formulier in te vullen:

Inschrijving Cursus Presenteren alleen nog in het Engels.

Vanaf vrijdag 5 oktober organiseert de Montessori Academie de cursus Presenteren tijdens 3 achtereenvolgende KWTs (vrijdag 5, 12 en 19 oktober). In de maand december ( vrijdag 7, 14 en 21 december) wordt dezelfde cursus in het Engels aangeboden. Als je wilt weten waar dat over gaat ga dan naar deze pagina.

Als je je in wilt schrijven vul dan onderstaand formulier in.

RML Journaal

Vind jij het leuk om filmpjes te maken en/of te monteren tot een mooi geheel?
Of denk je graag mee over de items die in het RML-journaal aan bod zouden kunnen komen?
Of wil jij graag het journaal presenteren of voor de camera mensen interviewen?

Geef je dan op voor het RML-journaal!

Aanmelden: rechtstreeks bij mevrouw Dooren, meneer Riepsaame of mevrouw Van den Berg. Je kunt ook onderstaand formulier invullen: