Katoen waxen

Zelf je lunchpakket waxen

Het is een manier van verpakken die al heel erg oud is, maar door de komst van plastic is vergeten. Tot nu! Om minder plastic te gebruiken kun je van katoen en bijenwas een goede vervanger van plastic maken. Het is een makkelijk en leuk proces om zelf door te lopen en geeft een resultaat dat je heel lang kunt gebruiken.

Hoewel dit eenvoudige recept goed werkt, kun je aan je bijenwas yoyoba olie toevoegen dat je gewaxte doek wat soepeler maakt. Om nog professioneler te werk te gaan kun je zelfs dennenhars toevoegen zodat je doek wat plakkeriger wordt en met een warme hand blijft kleven aan de ondergrond. Deze versie komt het dichts bij de gewaxte producten die je commercieel kunt kopen.

Wat heb je nodig?

Ga op zoek naar leuke, kleurige lappen stof van 100% katoen. Houd er rekening mee dat  de bijenwas de kleuren verandert en intensifeert, maar ook geler. Wit blijft dus niet wit, maar rood wordt nog dieper rood. Was je katoenen lap en droog het voor je gaat beginnen. Hier de boodschappenlijst:

  • bijenwaskorrels (online kopen bij natuurwinkel)
  • flesje yoyoba olie bij de drogist (open tijdens lockdown)
  • dennenhars (colofonium, alleen  online te verkrijgen)
  • schaar (kartelschaar als je die hebt)
  • bakpapier
  • oven
  • kwast (oude, wel schoon, maar hierna kun je ‘m niet meer gebruiken als verfkwast)
  • draadje als waslijn
  • knijpers

Aan de slag!

Knip je stof met een (kartel)schaar in de juiste vorm. Vierkante lappen zijn doorgaans 30 bij 30 cm, maar je kunt ze ook kleiner maken. Als je ronde schalen wilt inpakken is het leuk om een ronde lap te knippen. Om ‘m goed passend te maken neem je de schaal en geef je met potlood of textielpen de maat aan. Zet dan een pan op met water en terwijl je wacht tot het water kookt weeg je je ingrediënten. De verhouding is 35 gram bijenwas, 10 gram dennenhars en 1 eetlepel yoyoba olie. Wees voorzichtig met de dennenhars als je die verpulverd (bijv. met een steen of iets zwaars dat niet kapot kan). Het stuift enorm en het is niet goed om het in te ademen dus doe gewoon je mondkapje op als je dit doet. Doe bij voorkeur ook latex handschoenen aan want het wordt zeker een klieder- en  plakboel. Doe alle afgewogen ingrediënten in een leeg en schoon blik (bijvoorbeeld een oud conservenblikje) en zet dat in de pan met kokend water (dit proces heet iets verwarmen “au bain marie”). Met een houten eetstokje (overgebleven van de sushi) roer je in het smeltende goedje. Het duurt minstens 20 tot 25 minuten tot alles goed gesmolten is en gemixt. De dennenhars heeft langer nodig om vloeibaar te worden dan de bijenwas. Zet ondertussen de oven aan op 150 graden celsius en zet een bakplaat klaar die je bekleedt met bakpapier (geen ribbeltjespapier maar glad) en leg je eerste lapjes erin.

Als je mix goed gemengd is en dus loeiend heet, zet je de bakplaat dicht bij je pan met water. Houd het water aan de kook want de bijenwas stolt net zo hard als het gesmolten  is. Pak een kwast en smeer de doeken in met het goedje. Het geeft niet of het gelijkmatig gebeurt, maar werk snel wat als de mix koud wordt stolt het snel en kan je er niet meer mee kwasten. Als alles bedekt is zet je de bakplaat in de oven en laat het daar 3 minuten staan alvorens je het er weer uithaalt. Het doek is nu doordrenkt met de gesmolten mix. Neem de kwast weer en veeg overtollige mix naar de kanten. Wat je ook kunt doen is de volgende doek er bovenop leggen en een beetje aandrukken. De overtollige mix wordt opgezogen door de droge doek, maar zorg dat je er niet te veel vanaf haalt. Pak de doek bij de punten en trek het van het bakpapier. Als je gevoelige vingertjes hebt doe dat dan met de  barbecue vleestang of iets dergelijks. Hang de doek gelijk te drogen. Het duurt een minuut, dan kun je de doek al aanraken, maar laat ze liever langer drogen. Je zult merken dat het keihard is en zo moet het ook. Met warme handen kun je het vouwen om een object of je schaal.

Belangrijke tips

Overleg eerst met je ouders; je gebruikt hun spullen en vrijwel alles wordt vies en kleverig. Dit kan wel weer schoongemaakt worden, maar toch. Met yoyoba olie krijg je alles weer schoon. De hars is plakkerig en reageert niet op water en zeep; dan is alleen yoyoba olie je redding. Je handen, zelfs het fornuis worden weer brandschoon met deze olie.

Je doeken kun je wassen, maar niet in heet water; gebruik hooguit lauw water en zeep. Ze zijn tot een jaar bruikbaar. Daarna kun je ze weer in de oven stoppen en ‘afbakken’, dan zijn ze weer als nieuw.

Veel plezier!!!

Je kunt hier ook de pdf versie downloaden, dan heb je de instructies op je telefoon.