Brei je eigen muts

Wat heb je nodig om zo’n muts te breien: 2 bollen wol van ongeveer 50 gram. Het mooiste resultaat geeft een dubbele draad; een gladde draad afgewisseld met een mohair versie. Katoen breidt weliswaar makkelijker, maar een wintermuts is warmer als je ‘m van een wollen draad maakt.

Zet afhankelijk van de grootte van je hoofd en de dikte van de wol (even vragen in de wolwinkel) 120 of 130 steken op een rondbreinaald. Voor een klein hoofd (52 cm) voldoen 120 steken, voor een groter hoofd heb je meer steken nodig. Maak eerst een rechte proeflap en bereken.

Je kunt met rondbreinaalden alleen recht breien om toch een tricotsteek te krijgen. Kijk goed of er geen draai in je werk zit want dat komt nooit meer goed. Als je een enkele boord op je muts wilt kun je beginnen met 1 recht 1 averecht te breien of, voor een stoerder look, 2 recht 2 averecht. Dat is wel even opletten in het begin, maar geeft wel een leuk effect. Je kunt ook gewoon alleen maar recht breien en dan later een zoom naar binnen maken voor een dikkere rand.

Blijf door breien tot je  de  juiste hoogte hebt verkregen om te  gaan minderen. Doe dat door steeds een gebreide steek over de ander te halen. In het begin een gedoetje, maar de aanhouder wint. Markeer de plek waar je hebt geminderd door er bijvoorbeeld een veiligheidsspeld in te steken. Je mindert namelijk steeds op dezelfde plek en 2 keer per naald. Dat blijf je doen totdat je muts de goede hoogte heeft en een conische vorm heeft aangenomen.

Als je een ronde muts wilt houden minder je steeds op 4 punten gelijk verdeeld over je naald. Als de muts groot genoeg is hecht je de laatste steken af. Naai het bovenste gat dicht en je hebt de basis voor je muts. Je kunt er een pompon op zetten en om die te maken verwijs ik je naar het volgende YouTube filmpje:

Je kunt ook frutsels aan je muts zetten met een andere kleur of je naam erop borduren met wol. De mogelijkheden zijn legio. Ga lekker aan de slag, het is zeer goed voor je koppie want het geeft de ultieme rust. Je ouders gaan er ook erg tevreden over zijn!

Veel succes!